Niečo o víne
Podávanie vína
K peknému zážitku a k radosti nestačí víno iba vychladiť, otvoriť a len tak vypiť. K dokonalosti daného okamžiku a vychutnaniu vína v jeho plnej kráse je treba trocha viac.S vínom treba vedieť zaobchádzať, otvárať ho pri správnej teplote, odhadnúť dobu dekantácie pred konzumáciou, zvoliť správny typ pohára a samozrejme aj druh jedla.
VHODNÉ SKLO
Kvalitné víno potrebuje kvalitný pohár. Dobrý pohár sa dá kupiť už od 70 Sk a preto nie je dôvod zážitok z vína obmedzovať. Dnes existuje na trhu mnoho kvalitného skla rôznych typov a tvarov. V súčasných trendoch vedie sklo na vyšších stopkách a s väčšími obsahmi, naj častejšie v tvare tulipánu s obsahom nad 300 ml pre biele víno a nad 450 ml pre červené vína. Poháre však nalievame iba do jednej tretiny, aby mohol vyniknúť buket vína.DEKANTÁCIA VÍNA
Dekantácia znamená preliatie vína do karafy. Dekantuje sa z dvoch dôvodov. Prvý dôvod prečo dekantovať je ten, že oddeľujeme sediment od vína – ide väčšinou o staršie a nefiltrované vína. Druhý a možno dôležitejší dôvod dekantácie je, aby sa víno prevzdušnilo a následne otvorilo a zharmonizovalo. Dekantujú sa biele aj červené vína. Mladšie vína sa doporúča otvoriť pol až dve hodiny pred podávaním vína, robustnejšie je možné nechať ,,vydýchať´´ štyri až dvanásť hodín. Pred samotnou dekantáciou sa karafa ,,vyvínuje´´ a to tým spôsobom, že nalejeme nepatrné množstvo vína dovnútra a krúživým pohybom ho opatrne vylievame do pripraveného pohára. Pri nalievaní otvorenú flašu vína opatrne prelievame nad zapálenou sviečkou tak, aby sme sledovali prípadné sedimenty, ktoré do karafy nepatria. Prelievanie vína je pomalé, víno by malo stekať po spodnej stene karafy.SPRÁVNA TEPLOTA PRI SERVÍROVANÍ VÍNA
Teplota vína pri servise a následnom nalievaní do pohárov stúpne asi o 2° C, preto je dobré s týmto rozdielom počítať a víno vychladiť o dva stupne viac, ako je odporučená teplota na konzumáciu.Druh vína | Teplota |
---|---|
Šumivé a perlivé | 7°C - 9°C |
Polosladké a sladké vína a vína z neskorých zberov | 9°C - 11°C |
Mladé červené a ľahké ovocné vína | 10°C - 12°C |
Veľké, silné biele vína | 10°C - 12°C |
Elegantné červené vína | 12°C - 14°C |
Veľké, ťažšké červené vína | 14°C - 15°C |
Červené vína s bohatým obsahom tanínu | 18°C - 20°C |
Staré likerové vína | 13°C - 15°C |
Tokajské | 13°C - 14°C |
ŠUMIVÉ VÍNA
Šumivé vína sa z dôvodu stability teploty majú podávať v chladiacom vedierku s ľadom a vodou. Odstráni sa agrafa a potom krúžením samotný korok. Vždy sa drží korok a krúti naklonená flaša. Používajú sa úzke poháre v tvare vysokého kužeľa takzvané flauty. Dekantácia sa až na zvláštne prípady nerobí.BIELE VÍNA
Biele vína sa servírujú podobne ako vína šumivé v nádobe s ľadom, alebo v chladiacom tubuse, aby nedochádzalo k rýchlemu otepleniu obsahu fľaše. Fľaša vína sa otvorí klasickou vývrtkou a hrdlo fľaše sa otrie. Používaju sa poháre tulipánového tvaru.RUŽOVÉ VÍNA
S ružovým vínom zaobchádzame rovnako ako s vínom bielym.ČERVENÉ VÍNA
Fľašu červeného vína je najlepšie servírovať v košíku na víno, kde je podobný sklon ako pri skladovaní. Dôvodom je stabilita možných usadenín vo fľaši. Fľaša sa opatrne otvorí kvalitnou vývrtkou a otrie sa hrdlo. U väčšiny červených vín sa robí dekantácia. Používajú sa poháre väčších obsahov.AKO KOMBINOVAŤ VÍNO S JEDLOM
Všeobecné pravidlá o vzťahu jedla a vína sa môžu z rôznych zdrojov podstatne líšiť. Avšak základné pravidlo je ak volíte víno k jedlu, tak platí, čím delikátnejší a jemnejší pokrm, tym jemnejšiu chuť a vôňu by mal mať aj zvolený druh vína. Jedlá s výraznejšou chuťou je možné kombinovať s chuťovo plnšími vínami. Platí teda, že víno a jedlo musia navzájom ladiť, musia sa spolu podporovať a dopĺňať.Existuje skutočne cely rad najrôznejších kombinácií a možností ako si víno a pokrm vychutnať. Stačí sa len nebáť nových zážitkov a smelo sa pustiť do ochutnávania. Bez ohľadu na to, čo sa píše a čo kto radí, vždy je najlepšia tá kombinácia, ktorá človeku najviac vyhovuje.